Vraag: Yka, wat moeten we met onze entree en gangen?! Wil je samen met ons kijken naar passende en inspirerende mogelijkheden?
Eindresultaat: Wat leuk dat Revalidatiecentrum Marrewyk bij mij kwam met bovenstaande vraag! Mijn advies was om sowieso “iets” met GROEN te doen, want GROEN heeft een positieve uitwerking op ons welzijn en gezondheid.  Jolanda Maas is gepromoveerd op een onderzoek naar ‘Vitamine G’, vitamine GROEN. Het blijkt dat mensen in een groene omgeving sneller herstellen van stress. Bovendien voelen mensen zich in een groene omgeving veiliger. Zelfs alleen het uitzicht op GROEN zou al effect hebben! Zo blijkt dat zieke mensen met uitzicht op GROEN, minder pijnstilling nodig hebben en eerder naar huis kunnen. Met GROEN valt dus gezondheidswinst te halen! 
En dat is gelukt: ik heb veel GROEN toegepast in dit project. We zijn uitgekomen op vier “virtuele ommetjes” door Drachten en omgeving. In de gangen kunnen virtuele routes gelopen worden door voormalig Drachten, langs mooie plekjes aan de Friese wateren, door de bossen van Olterterp en Beetsterzwaag en langs het werk van twee kunstenaars uit de regio: Mattie van der Veen en Dinie Boogaart .
Naast beeldmateriaal kom je onderweg ook inspirerende citaten en oneliners tegen, deels aangeleverd door de cliënten en medewerkers zelf. Doel is dat dit de cliënten inspireert en stimuleert tijdens hun revalidatieproces; bij het afleggen van hun éigen route, een vaak zwaar traject dat ze voor de boeg hebben.
De thema’s voor de verschillende gangen hebben we samen in een werkgroep bedacht en gekozen. Samen = tegearre, in het Frysk. Daarin ligt het woord ‘gear’ verscholen: ‘versnelling’ en ‘gereedschap’. En dat is precies wat ik hier ook zag gebeuren: iedereen - van receptioniste tot fysiotherapeut en van bewoner tot verzorgende - bracht zijn eigen gereedschap (lees vakmanschap) mee. Je vult elkaar aan, komt tot nieuwe inzichten, een boeiend proces. 
Het leven barst van de problemen, maar ook van de leukigheden.
Back to Top