Virtuele ommetjes
in Marrewyk

Vraag van revalidatiecentrum Marrewyk Drachten: “Yka, wat moeten we met onze entree en gangen?! Wil je samen met ons kijken naar passende en inspirerende mogelijkheden?

Mijn advies was, sowieso “iets” te doen met GROEN, want: Een GROENE woonomgeving is gezond! Er is wetenschappelijk bewijs dat mensen zich prettiger en gezonder voelen in een groene omgeving; zelfs het uitzicht op groen heeft al effect! Jolanda Maas deed onderzoek: “...In weinig groene woonomgeving komen 33% meer mensen bij de huisarts met depressieve klachten, dan in heel groene woonomgevingen.” (Lees hier het artikel: http://edepot.wur.nl/167184)

En dat is gelukt: VEEL GROEN toegepast in dit project. We zijn uitgekomen op “virtuele ommetjes” door Drachten en omgeving. Ik zal je vertellen hoe dat eruit ziet:

In de gangen op de begane grond kunnen virtuele routes gelopen worden door oud Drachten. En als je in plaats van de groene route, het blauwe spoor volgt, kom je langs mooie plekjes aan de Friese wateren.

 

Naast de ommetjes op de begane grond kun je ook in de gangen op de eerste etage twee ommetjes door de regio maken: Als je links afslaat en het donkergroene spoor volgt, kom je terecht in de bossen van Olterterp en Beetsterzwaag.

Als je rechtsaf gaat, kom je in de Kunstgang waar je een virtuele wandeling kunt maken langs het inspirerende werk van twee kunstenaars uit de regio: Mattie van der Veen (Houtigehage) en Dinie Boogaart (Nijega).

Naast beeldmateriaal kom je onderweg ook inspirerende citaten en oneliners tegen, deels aangeleverd door bewoners en medewerkers zelf: ‘Het leven barst van de problemen, maar ook van de leukigheden’.

De thema’s voor de verschillende gangen zijn SAMEN in een werkgroep bedacht en gekozen. Samen = TeGEARre, in het Frysk. Daarin ligt het woord ‘gear’ verscholen: ‘versnelling’ en ‘gereedschap’. En dat is precies wat ik hier ook zag gebeuren tijdens dit project. Iedereen, van receptioniste tot fysio en van bewoner tot verzorgende, bracht zijn eigen gereedschap (lees vakmanschap) mee. Je vult elkaar aan, komt tot nieuwe inzichten, een boeiend proces.

Samen kom je verder. Schakelen, de volgende versnelling... Niet om zo snel mogelijk bij dat einddoel te komen, maar om stap voor stap gezamenlijk tot het beste en mooiste resultaat te komen.

Doel is dat dit de bewoners ook inspireert en stimuleert tijdens hun revalidatieproces; bij het afleggen van hun éigen route, een vaak zwaar traject dat ze te gaan hebben.

Marrewyk_ontwikkeling Creatief proces 2
Marrewyk_ommetje Water-4
Marrewyk_ontwikkeling Creatief proces
Marrewyk_ommetje Water-3
Marrewyk_ommetje oud Drachten-7
Marrewyk_ommetje oud Drachten-6
Marrewyk_ommetje oud Drachten-5
Marrewyk_ommetje oud Drachten-4
Marrewyk_ommetje oud Drachten-3
Marrewyk_ommetje oud Drachten-2
Marrewyk_ommetje oud Drachten
Marrewyk_ommetje Water-2
Marrewyk_ommetje Water
Marrewyk_ommetje Kunst-montage
Marrewyk_ommetje Kunst-5
Marrewyk_ommetje Kunst-4
Marrewyk_ommetje Kunst-3
Marrewyk_ommetje Kunst-2
Marrewyk_ommetje Kunst
Marrewyk_ommetje Bos-montage
Marrewyk_ommetje Bos-6
Marrewyk_ommetje Bos-5
Marrewyk_ommetje Bos-4
Marrewyk_ommetje Bos-3
Marrewyk_ommetje Bos-2
Marrewyk_ommetje Bos
Marrewyk_close-up

© 2018 YKAontwerpt.
Op alle afbeeldingen​, foto's én illustraties,​
 geldt copyright.
Het is niet toegestaan deze zonder explicite ​
toestemming te gebruiken.