SONY DSC

Over Yka

Ik leef in de Noardlike Fryske Wâlden, een uniek stukje Fryslân. Hier heb ik de ruimte om te creëren. Midden in de natuur, aan een doodlopend weggetje, tussen de houtwallen woon ik. Dit is de plek waar mijn creaties vorm krijgen.

Als ik inspiratie zoekt, dan trek ik de natuur in, ga ik op pad, te voet, met de auto, camper of bootje. Ik houd van reizen, bezoek exposities en voorstellingen en ik kook met liefde. Alles wat ik op een bord neerleg, is eigenlijk ook ‘vormgeven’. 

Het freelance bestaan geeft me de mogelijkheid om tijd te nemen voor die creaties. Ik zit niet vast aan kantoortijden. Als ontwerper weet je dat de inspiratie op de gekste momenten komt. Daar plukken mijn opdrachtgevers de vruchten van.

Enthousiasme en eerlijkheid, dat zijn mijn kernwaarden. Samenwerken vraagt om eerlijkheid; om het nakomen van afspraken, om het eerlijk zeggen wat je van iets vindt. Alleen dan kom je tot een resultaat waarvan je zegt: ja, dit hebben we echt goed bedacht met z'n allen.

Yka ontwerpt

Creatieve communicatieoplossingen, dat is wat Yka levert. Je mag best weten dat Yka geen plannenschrijver is. Ze is een doener. Yka verlaat het huis niet zonder pen, potlood, papier én haar vijf meter meetlint. Ter plekke wil ze zien wat de vraag is, wat de mogelijkheden zijn. Daaruit vloeit een concept voort.

Yka illustreert

YKA illustreert

Als Yka aan haar tekentafel zit, vergeet ze simpelweg de tijd. Tekenen, schetsen, knippen en plakken; Yka maakt er ruimte voor en het begint te stromen. Na een gesprek samen over een boek, brochure of de aankleding van bijvoorbeeld een gang, kantoor of (vergader)ruimte. Vertel haar alles, Yka neemt het in haar op en vertaalt het op de tekentafel.

Yka inspireert

Ontwerpen en illustreren heeft te maken met het laten spreken van je zintuigen. Wat Yka ook maar hoort, ziet, leest, ruikt en proeft, het brengt altijd iets in beweging. Er ontstaan nieuwe ideeën door. Inspiratie haalt ze uit zoveel plekken en zoveel dingen. Als Yka iets moois tegenkomt, dan deelt ze dat graag met je!

Mei YKA

Enthousiasme, samenwerken en elkaar inspireren. Dat is samengevat wat je kunt verwachten als jullie samen iets gaan ontwikkelen. In het Fries betekent 'tegearre' samen. Daarin ligt het Engelse woord 'gear' verscholen: 'versnelling' en 'gereedschap'. En dat is precies wat Yka ziet gebeuren als ze samen met mensen een project aangaat.
 

Tegearre

Iedereen brengt zijn eigen gereedschap (lees: vakmanschap) mee. Je vult elkaar aan. Je komt tot nieuwe inzichten. Yka vindt dat een boeiend proces. Samen kom je verder. Schakelen. De volgende versnelling. Niet om eerder bij dat einddoel te komen, maar om stap voor stap gezamenlijk tot het beste en mooiste resultaat te komen. 

© 2018 YKAontwerpt.
Op alle afbeeldingen​, foto's én illustraties,​
 geldt copyright.
Het is niet toegestaan deze zonder explicite ​
toestemming te gebruiken.